Veelgestelde vragen

Heb je naar aanleiding van ons assortiment nog vragen over onze accu’s? We zetten hier de veelgestelde vragen voor je op een rij, inclusief de antwoorden. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is een LiFePO4 accu?

LiFePO4 staat voor Lithium Ferro Phosphate, of in goed Nederlands Lithium IJzer Fosfaat, de chemische componenten waaruit de accu bestaat. In tegenstelling tot veel andere gangbare lithium accu’s – zoals die van je telefoon in je broekzak bijvoorbeeld – is de LifePO4 accu gegarandeerd veilig in gebruik. Ook wordt er geen kobalt gebruikt in deze accu’s. De LifePO4 accu cellen zijn erg krachtig, kunnen snel laden en ontladen, zijn veilig in gebruik en hebben een lange levensduur.

 

Is een LiFePO4 accu duurzaam?

Een groot voordeel van de chemie van de LiFePO4 accu is dat hij geen schadelijke stoffen bevalt én dat hij te recyclen is. Meer over het recyclen van accu’s lees je op de site van de stichting . Bij de verkoop van elke accu wordt er, middels een verwijderingsbijdrage, een bedrag naar deze stichting overgemaakt. Hiermee zorgen we ervoor dat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Een LiFePO4 accu is dus een duurzame keuze!

Is een lithium accu veilig?

Ja, van alle gangbare lithium accu’s is een LiFePO4 accu veruit de veiligste. Zelfs al worden deze cellen op een onjuiste manier behandeld, is de kans op ernstige gevolgen erg klein. Ook is elke accu nog extra beveiligd met een batterij management systeem (BMS) dat de accu beschermt tegen te ver op- en ontladen, te hoge stroomsterkte en een te hoge of te lage temperatuur. Mochten er bepaalde parameters worden overschreden, dan zorgt het BMS ervoor dat de stroom onderbroken wordt en de accucellen beschermd blijven.

 

De voor- en nadelen van lithium accu’s

Welke voordelen biedt een lithium accu ten opzichte van een loodzuur- of AGM accu?

  • Langere levensduur, tot aan 6000 cycli met 80% capaciteitsbehoud;
  • Tot wel 90% bruikbare capaciteit, ten opzichte van 50% bij een loodzuur accu;
  • Gewicht: voor dezelfde bruikbare capaciteit zijn lithium accu’s wel 70% lichter;
  • Formaat: de lithium accu is door de hogere energiedichtheid een stuk compacter dan zijn ouderwetse tegenhanger;
  • Veel snellere op- en ontlaad mogelijkheden. Let hier wel goed op je randapparatuur, zodat dit veilig kan;
  • Geen gebruik van zuren, lood en andere giftige stoffen;
  • LiFePO4 is veruit de veiligste keuze in de lithium familie.

Heeft een lithium accu ook nadelen?

Gezien de lage interne weerstand van de lithium accu is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan het uitzoeken van de juiste laadapparatuur. Een lithium accu accepteert dusdanig meer stroom dan een loodzuur accu dat laders snel overbelast kunnen worden als ze niet geschikt zijn of verkeerd ingesteld staan. Een ander nadeel van de lithium accu ten opzichte van de loodzuur accu is dat de cellen onherstelbaar beschadigen als je de accu oplaadt bij temperaturen onder het vriespunt. Ontladen is een wat kleiner probleem: dan kan veilig tot -20 graden Celsius.

De accu’s van Solar Mobile zijn uitgerust met een BMS (batterij management systeem) dat ervoor zorgt dat het laden onderbroken wordt wanneer er sprake is van een te lage temperatuur. Je kunt ook kiezen voor een accu met een verwarmingselement. Deze wordt ingeschakeld bij lage temperaturen zodat de accu verwarmd wordt en je hem dus ook bij lage temperaturen veilig kan blijven gebruiken.

Kan ik een loodzuur- of AGM accu één op één vervangen door een lithium accu?

Als je je oude huishoudaccu wilt vervangen door een lithium accu, raden we altijd aan goed te kijken naar je randapparatuur. Zijn je laders geschikt voor een lithium accu? Moeten je startaccu en dynamo beschermd worden tegen (te) hoge laadstromen? Zijn je stoomkabels en zekeringen ingericht op de nieuwe situatie? Er is een hoop mogelijk, maar zorg ervoor dat je veilig werkt.

Twijfel je? Je kan ons altijd even berichten om jouw situatie te bespreken.

Lithium accu laden

Hoe laad ik een lithium accu op met een dynamo?

Om een lithium accu veilig te laden met de dynamo van een motor, is er in alle gevallen een geschikte acculader nodig. Een lithium accu kan ten opzichte van een lood accu veel meer stroom accepteren. Dit komt doordat de interne weerstand van de lithium accu vele malen lager is dan die van een loodaccu.

Als je een lithium accu wilt opladen met een dynamo, raden we aan een DC-DC-lader (laadbooster) te plaatsen, zodat je startaccu en dynamo beschermd worden tegen de hoge stromen. Als de laadstroom niet beperkt wordt, raken de dynamo, startaccu en bekabeling dusdanig overbelast dat er een onveilige situatie kan ontstaan. 

Wat doet een DC-DC-lader?

Zoals genoemd beperkt de DC-DC-lader de laadstoom, zodat de stomen binnen de veilige marges blijven. Zo voorkom je overbelasting van de startaccu, dynamo en bekabeling. Bovendien is een lithium accu vol wanneer hij vol is en behoeft hij dan geen extra laadstroom. Overlading heeft zelfs een negatief effect op de levensduur van de huishoudaccu. De laadbooster onderbreekt het laden en zorgt ervoor dat de accu hiertegen beschermd wordt.

Kan ik mijn lithium accu ook laden met een slimme dynamo?

Dat kan, maar hiervoor heb je wel een DC-DC-lader nodig. Modernere voertuigen hebben een zogenaamde slimme dynamo. Het ‘slimme’ aan deze dynamo is dat hij uitgeschakeld wordt als de startaccu een bepaald voltage bereikt en vol is. De gedachte hierachter is dat de dynamo de motor niet onnodig belast, waardoor het verbruik en de vervuiling van de motor beperkt wordt.

Als je je huishoudaccu op wilt laden, wil je juist graag dat de dynamo stroom blijft opwekken. Om ervoor te zorgen dat de dynamo stroom blijft opwekken tijdens het rijden, moet je een DC-DC lader plaatsen. Die zorgt ervoor dat de dynamo stroom blijft opwekken zolang de huishoudaccu daar om vraagt.

Kun je een lithium accu opladen met zonnepanelen?

Een lithium accu kan je veilig opladen met de stroom opgewekt door een zonnepaneel. Gebruik hiervoor een MPPT laadregelaar met het juiste (lithium) programma. Dit programma zorgt ervoor dat de lithium accu met het juiste laadprofiel opgeladen wordt.

Geassembleerd in Nederland

Met de uiterste zorg gemaakt. Degelijke kwaliteit waar je van op aan kunt.

Gratis verzending

Geen verzendkosten binnen Nederland. Voor 12:00 besteld, de volgende dag verzonden!

Deskundig advies

Jarenlange ervaring en een klantenservice waar we trots op zijn.